Vrijwilligers

"Met zeer veel enthousiasme, inzet en een groot hart verrijken vrijwilligers onze zorg"

VRIJWILLIGERS

Vrijwilligers zijn voor ons de kers op de taart!

Zij maken het mogelijk onze cliënten die extra portie persoonsgerichte ondersteuning te geven, en te werken naar een warme samenleving waar ieder met eigen talenten en interesses z'n plekje kan vinden.

Misschien heb ook jij zin om een handje toe te steken en mensen te ontmoeten in De Hoop ?  Lees snel onze vacatures voor vrijwilligers:


Klusser

Jouw profiel

Je bent handig en kunt overweg met verschillende kleine klusjes, reparaties in huis.

Taakomschrijving

Je werkt niet rechtstreeks met de cliënten, maar voert op vraag kleine klusjes en reparaties uit in het dagcentrum.  Wij voorzien nodig materiaal.

Werktijden: in overleg


Afwasser

Jouw profiel

Je steekt graag de handen uit de mouwen en gelooft erin dat vele handen licht werk maken.

Taakomschrijving

Je helpt onder de middag met de afwas van potten, pannen, bestek en servies.  Je gebruikt de vaatwasmachine en bent praktisch aan het werk.  Nadien kan de keukenvloer een dweiltje gebruiken.  Tussendoor is er tijd voor een babbeltje met medewerkers en cliënten.

Werktijden: woensdagmiddag en/of vrijdagmiddag 11u45-13u15


Ochtendonthaal

Jouw profiel

Je slaat graag een praatje en hebt oog voor een spik en span huishouden.

Taakomschrijving

Tijdens het ochtendonthaal verwelkom je de cliënten die toekomen en sla je een gezellige babbel.  Tussendoor zet je koffie, ruim je op, sorteer je papier, steek je al een wasje in de wasmachine,...

Werktijden: dit kan elke werkdag - tussen 9u-10u15


Begeleider cliënten tijdens buurtprojecten

Jouw profiel

Je bent graag rechtstreeks bezig met cliënten.  Je kan teamafspraken omtrent een correcte begeleiding omzetten in de praktijk - je staat stevig in je schoenen en weet je weg te vinden in wat moeilijker hanteerbaar gedrag.

Taakomschrijving

Je begeleidt bepaalde cliënten één op één wanneer we naar buiten gaan voor onze buurtprojecten.  Je wandelt naast hen, slaat een praatje, brengt afspraken in herinnering en leidt de activiteit voor deze cliënt in goede banen.

Werktijden: op donderdagvoormiddag 10u15-12u met De Propere Bende en/of op vrijdagvoormiddag 10u15-12u met De Soepkerre.Denk jij dat jij een aanwinst kan zijn voor ons team?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!


Onze cliënt Antoine interviewt onze vrijwilligers

Waarom doen jullie vrijwilligerswerk, wat is de beweegreden?


Wij helpen graag mensen en prijzen ons gelukkig dat wij dat kúnnen doen doordat we gezond zijn.

We stellen ons daar ook zo geen vragen bij, we doen dat gewoon!


Hoe zijn jullie dan in De Hoop terecht gekomen ?


Wij passeren vaak met de fiets aan het centrum en zagen de vraag naar vrijwilligers op het krijtbord geschreven staan, vooraan het gebouw.  En we hebben gezegd: dàt doen we gewoon.

Ik vind De Hoop ook een heel schoon initiatief.


Welk vrijwilligerswerk doen jullie hier precies?


Wij gaan naar de markt mee op dinsdag, om rolwagens te duwen en een praatje te slaan met de mensen. Op vrijdag ga ik mee fietsen met het fietsgroepje. En ik maak soep voor de Soepkerre!  Ik ben ook al mee geweest op daguitstap, dat was ook heel fijn.


Wat vinden jullie leuk en minder leuk aan het vrijwilligerswerk?


Minder leuke dingen zijn we hier nog niet tegengekomen: de mensen zijn plezant (en ook braaf ;-) ).

We bewonderen alle mensen hier: het personeel dat alle dagen omgaat met de cliënten en de cliënten die zo moedig zijn om elke dag met hun beperkingen om te gaan en naar hier te komen.


Voelen jullie je genoeg geaccepteerd?


Ja, dat is zeker geen probleem.


Zouden jullie andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te komen doen in

De Hoop?


Zeker en vast! 

Maar vrijwilligers vinden is niet zo gemakkelijk.  Mensen moeten langer werken tot hun 67ste, de eerste jaren gaan ze dan graag eens op reis of zijn ze graag bij de kleinkinderen.  Gepensioneerden hebben niet altijd veel tijd hoor !  En ook jonge mensen hebben niet veel tijd en steken hun vrije tijd niet altijd graag in vrijwilligerswerk.  We leven zowat in een “time is money” –wereld, waarbij velen gesteld zijn op het individuele, terwijl ik vind dat er toch moet kunnen samengewerkt worden.  Dit samenwerken vind je terug in vrijwilligerswerk, je kan iets doen voor de mensen en je krijgt er veel voor terug.